Da li je seksualnom obrazovanju mesto u školi?

Srbija je pri vrhu evropske liste zemalja po broju maloletničkih trudnoća i abortusa. Svaka treća devojka u zemlji prvi seksualni odnos imala je u 16. godini, a gotovo polovina devojaka stupa u odnos u vezi koja je trajala manje od nedelju dana, kontracepciju ne koristi trećina. Iako se mladi o tim temama edukuju uglavnom preko interneta, stručnjaci smatraju da to nije dovoljno. Savetuje se uvođenje seksualnog obrazovanja u škole.

Iako je sve više golotinje kojoj se sve manje čudimo, neobično je da su u školi, još manje kod kuće, seksualni odnosi tema koja se pred decom preskače. Lekcija iz seksualnog obrazovanja i pouke iz kuće, srednjoškolcima zamenjuje internet. Mnogi smatraju da to nije dovoljno, pa se postavlja pitanje da li je seksualnom obrazovanju ipak mesto u školi?

Mišljenje je podeljeno. Jedni navode da bi trebalo da se uvede kao obavezna nastava, dok drugi smatraju da o tome treba da se razgovara u okviru porodice. Inicijativa za uvođenje seksualnog obrazovanja postoji već deceniju. Za mnoge je to i više nego poželjno.

„Mi smo do sada mislili da zahvaljujući internetu deca imaju informacije o svemu, ali se pokazalo da su informacije površne i nedovoljne. Znate, kažu da deca ne čitaju ništa što ima više od 143 znaka. Izgleda da je to tačno jer danas u 21. veku imamo ogroman broj neželjenih trudnoća, ne koristi se dovoljno kontarcepcija, veliki je porast nasilja među vršnjacima, nešto ne radimo baš kako treba“, navodi Dr Mima Fazlagić, ginekolog.

U evropskim zemljama obavezna edukacija u školama smanjila je broj abortusa.

„Škola bi mogla na časovima odeljenske zajednice da omogući deci da slušaju o promenama koje donosi pubertet, kontarcepciji, o polno prenosivim bolestima. Tako da se deca već od petog razreda pa do osmog razreda osnovne škole dobro informišu i saznaju sve što je potrebno kako bi se sprečile eventualne štetne posledice preranog ulaženja u seksualne odnose“, smatra dr Ljiljana Filipović, psiholog.

Iz resornog ministarstva poručuju da se o reproduktivnom zdravlju uči iz različitih predmeta.

Navode da se primereno potrebama uzrasta učenika, odgovoran odnos prema zdravlju, pa tako i reproduktivnom, razvija kroz predmete – priroda i društvo, fizičko i zdravstveno vaspitanje, biologija, građansko vaspitanje, zdravlje i sport (izborni program u gimnaziji), ali i kroz druge aktivnosti kao što su časovi odeljenskog starešine, predavanja i radionice koje drže zdravstveni radnici, kao stručnjaci za ovu oblast.

U mnogim Evropskim zemljama seksulna edukacija realizuje se na različite načine i u različitom uzrastu, pa u Velikoj Britaniji i Portugaliji deca o tome počinju da uče u četvrtoj, a tinejdžeri u Italiji i na Kipru u 14. godini. Dobar primer je i Finska, koja je za dve godine od kada je uvela seksualno obrazovanje kao obavezan predmet, stopu abortusa smanjila za četvrtinu.

Izvor: RTS