I najbolji direktori škola pali na ispitu za licencu

U Beogradu je na ispit izašlo 10 direktora i troje je palo, dok je u Novom Sadu od sedam kandidata petoro prošlo, a dvoje palo ispit.

Pravo da izađu prvi na ispit imali su direktori koji su dobili najviše ocene u spoljnom vrednovanju škola i koji su prošli obuku.

„Statistički gledano skoro trećina direktora nije prošla ispit, ali to ne znači da su oni loši direktori, već da su ovo neozbiljno shvatili“, rekao je ministar prosvete Mladen Šarčević koji je danas novinarima predstavio rezultate rada ministarstva u ovoj godini. On je pojasnio da ispit za licencu nije bio test znanja, već predstavlja projekat koji je kombinacija pedagoških znanja, unapređenja rada škole, menadžmenta, poznavanja prava.

„Ovo je korak ka depolitizaciji u rukovođenju ustanovama i ka punoj profesionalizaciji. To je i poruka onima koji su imali niske ocene na eksternom vrednovanju škola, da će za njih biti mnogo teže na ispitu“, naglasio je Šarčević i dodao da će u junu naredne godine i nastavnici koji žele da konkurišu za mesto direktora moći da polažu licence.

Licencitranje aktuelnih direktora očekuje se da će biti završeno do 2021. godine. U narednoj godini Šarčević očekuije da će mnogo više škola osnovati zadruge, kako bi se izbacili posrednici iz nabavke udžbenika i roditelji izdvajali manje novca za đačke komplete. Preko zadruga mogu se organizovati i đačke ekskurzije.

„Zadruga nije obaveza, već mogućnost. Osnivanjem zadruga direktori čine dobro i roditeljima i školi“, pojasnio je ministar. Urađen je pravilnik đačkih ekskurzijama koji predviđa da osnovci mogu da putuju samo po Srbiji i to da ravnomerno u organizaciji đačkih putovanja ravnomerno bude zastupljeno svih osam regija.

„Sada standardizujemo u svim regijama smeštajne kapacitete, da budu bezbedni, kvalitetni. Standardizacija se radi sa ministarstvom turizma“, istakao je ministar. U narednoj godini najavio je uvođenje jednosmenskog rada u 100 školama, kao i da će u istom broju osnovnih škola biti redizajnirane kuhinje i uvedena zdrava ishrana.