Katarina, iz kragujevačke gimnazije po titulu najbolje u svetu?

Drugu godinu zaredom nastavnik iz Srbije je među 50 najboljih u svetu. Na takmičenju „Global tičer prajz“ biraju se najbolji nastavnici, a našu zemlju predstavlja Katarina Veljković, nastavnica u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji. Ona ima šansu da posle kolega iz Amerike, Palestine, Kanade i Ujedinjenog Kraljevstva, titulu najboljeg edukatora, donese u svoju zemlju – Srbiju.

Umesto klasičnih udžbenika, virtuelna učionica. U programiranje, Katarina Veljković đake uvodi koristeći inovativne metode. Za 18 godina u prosveti, uvek je išla u korak sa savremenim naučnim dostignućima. To prenosi i na učenike.

„Naučim ih, korišćenjem te tehnologije, da svoje ideje znaju da predstave i da ono što rade, koriste i za dobrobit društva“, objašnjava ova nastavnica Prve kragujevačke gimnazije.

U tome im je najbolji uzor. Pionir u nastavi informatike za decu sa invaliditetom, dobitnica nagrade Foruma inovativnih učitelja u Parizu boravila je i u kampu Nase, na hiljade kolega naučila digitalnoj pismenosti. Njeni đaci, napravili su naočare za slepe i slabovide, pčelinju košnicu, pametnu baštu, konstruisali robote Radišu, Dušanku i Vasu. Njihovi izumi predstavljaju Srbiju u svetu.

„Lego robote u nastavi koristimo za prikazivanje programiranja u realnim situacijama, kao što je premeštanje nekih objekata ili zavarivanje“, kaže učenica Prve kragujevačke gimnazije Milica Todorović.

„Učimo stvari koje ćemo koristiti u svakodnevnom životu i rešavanje problema koje nismo ni bili svesni da ćemo naučiti“, ističe Katarinina učenica Monika Milivojević.

Petar Mihajlović navodi da profesorka ima veoma blizak odnos sa njima, a da su na njenim časovima svi kao tim jer ona izvlači najbolje iz njih.

„Motivišu vas da i vi budete bolji, da istražujete, i da učite svakog dana. Jako je važno da učenik prevaziđe svog nastavnika, jer time vidite da ste radili posao kako treba“, zaključuje Katarina Veljković. Iako je jedina iz Srbije među 50 najboljih u svetu, Katarina kaže da ima još mnogo prosvetara koji bi mogli da budu na njenom mestu.

Onih koji svojim radom menjaju svet, a učenike spremaju za život.

Izvor: RTS