Mala matura posle Uskrsa

Proba male mature biće održana odmah posle Uskrsa i to onlajn putem. Učenici osmog razreda sigurno će imati malu maturu, bez koje nema upisa u srednju školu, a sada razrađujemo različite scenarije. Takođe, prijemni ispiti za učenike koji žele da se upišu u odelenja za talente u gimanzijama biće održan onlajn. Ovo je za „Novosti“ rekao ministar prosvete Mladen Šarčević. On je naveo da mala matura ove godine neće biti preskočena zbog vanrednog stanja.

– Pripremamo testove i spremamo se za malu maturu – rekao je on.

I Branislav Ranđelović, direktor Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja koji priprema testove, smatra da proba male mature i mala matura treba da budu održane:

– Ako me pitate da li će biti probne male mature ove godine, odgovor je, naravno, da. Đacima će biti veoma korisno, čak i u ovim uslovima, da isprobaju svoja znanja, da blagovremeno uoče nedostatke i da u predstojećem periodu te nedostatke isprave. Dakle, nije najbitnije da obrazovni sistem ima sve podatke o trenutnom znanju đaka, nego je to sada najbitnije samim đacima, njihovim roditeljima i nastavnicima.

On naglašava da da kada je reč o formi ovogodišnje probne male mature vredi još razmisiti.

– Jedna mogućnost je da to bude u istoj formi kao i ranijih godina, „papir-olovka’, samo kasnije, u maju ili junu, kada prestanu vanredne mere i kada deca budu mogla da uđu nazad u škole. Druga mogućnost je u skladu sa odličnim iskustvima online nastave, koja je izvanredno prihvaćena i kod đaka i kod roditelja, da se pređe na neki vid online polaganja. U tom drugom slučaju, nema smetnji da se takav ispit izvede već u drugoj polovini aprila.

Zavod za vrednovanje kvaliteta priprema zadatke i pitanja za obe varijante – i štampanu i online, a radiće se prema uputstvima koja dobijemo iz Ministarstva – navodi Ranđelović. – Ako me pitate za završni ispit, malu maturu, odgovor je ponovo da – biće i na kraju ove školske godine. Veoma je važna njena sertifikaciona uloga, jer po zakonu deca ne mogu da završe osnovnu školu bez polaganja male mature, a još je važnija njena selekciona uliga – jer đaci dobijaju priliku da idu u željenu srednju školu, na osnovu rezultata sa male mature. Obzirom na važnost ovog ispita, bilo bi jako bitno da on bude sproveden na klasičan način, kao i ranijih godina, čak i po cenu da to bude kasnije, možda čak i početkom jula. Zavod se priprema da štampa testove za taj ispit, kao i za uvođenje novina vezanih za elektronsko.pregledanje.

PITANjA IZ DRUGOG POLUGODIŠTA

Kada je rečo pitanjima i zadacima na testu, Ranđelović ističe da će i gradivo iz prolećnog polugodišta osmog razreda biti uključeno.

– Najpre, zbog značaja tih metodskih jedinica, ali i zbog toga što đaci ništa ne gube od nastave tokom vanrednog stanja, nastava se obavlja preko RTS i korišćenjem novih tehnologija i sve što je potrebno od znanja za završni ispit, oni će čuti i naučiti. Mi se iskreno nadamo da će uvođenje novih tehnologija u obrazovanje proizvesti još bolje rezultate na maloj maturi.