Nastavnici i đaci napravili magiju u hodnicima inspirisani Van Gogom i Klimtom

Učenici kragujevačke prigradske osnovne škole i njihov profesor likovnog prekrili su plafone školskog hodnika sa više od 600 crteža detalja sa čuvenih slika Van Goga i Gustava Klimta. Po ulasku u staru školsku zgradu, nad gostom se otvara poznata Van Gogova „Zvezdana noć“.

Zidovi Osnovne škole „Natalija Nana Nedeljković“ u kragujevačkom prigradskom naselju Veliko Polje bili su okrečeni kao i većina škola, sterilno i „institucionalno“. Zbog toga je nastavnik likovnog Marko Stamatović pre dve godine predložio deci da hodnike pretvore u stalnu izložbu. Vremenom su đačke slike sa zidova „krenule“ ka plafonima.

– Počeli smo sa tehnikama koje deca kasnije mogu i kod kuće da koriste. To je lepenka koja se premaže tutkalom. Učenici su radili zid po zid i kada su se navikli na taj način rada odvažili smo se da napravimo nešto bolje. Za dva meseca slikanja deca i ja uspeli smo da završimo dva hodnika. Ulazni je 20 puta osam metara, na njemu je trenutno oko 260 crteža, a još 40 treba da uklopimo. U tom hodniku su oslikani detalji čuvenog dela „Zvezdana noć“ Vinsenta Van Goga. Glavni hol ka učionicama je veličine 27 puta 2,7 metara i u njemu je više od 300 crteža. U pitaju je slikar Gustav Klimt, odnosno detalji sa njegovih slika- objašnjava profesor likovne kulture napominjući da je sada u školi pod slikama čak 150 kvadratnih metara plafona.

Stamatović kaže da je vrlo naporno bilo na plafone zakačiti tolike slike, ali da mu ukočen vrat i bol u rukama ne padaju teško kad vidi oduševljenje dece.

– Sve ovo je radilo oko 370 učenika od petog do osmog razreda, pa su onda oni iz mlađih razreda bili ljubomorni što nisu uključeni – objašnjava Stamatović.

Osmak Nikola Mutavdžić jedan je od školskih umetnika. Kaže da je ponosan na urađeno jer nikada nije čuo da je u nekoj školi svaki đak učestvovao u nečemu ovako lepom. Nikola Popović je sedmak, slikao je i Klimta i Van Goga.

– A tražio sam i po internetu šta su oni sve radili i mnogo mi se svidelo. Onda sam slike posmatrao iz više uglova da bih mogao da naslikam svoje – objašnjava Nikola.

Nevena Stevanović je učenica petog razreda i već je poznavalac stila najčuvenijih svetskih umetnika.

– Nastavnik nam je dao zadatke, koje delove čuvenih slika će ko crtati. Meni su pomagali i roditelji, svi smo uživali. Sada mi škola deluje potpuno drugačije, kao da nije ista- kaže Nevena.

Dragana Mijović, direktorka škole koju pohađa skoro 700 đaka, kaže da je ponosna na nastavnika sa idejom, na đake koji su zbog te ideje i kod kuće istraživali slavne umetnike, ali i na roditelje dece koji su kupili materijal i pomagali.

– Za školu se zbog ovog poduhvata putem društvenih mreža čulo i na celom Balkanu i srećna sam zbog toga. Posebno što je ovo škola koja nema kabinete, nema ni fiskulturnu salu, treba mnogo toga popraviti od podova do osvetljenja, ali imamo veliku motivaciju svih učenika i svih zaposlenih- kaže ponosna direktorka.

Učenici nastavljaju svoj posao na ulepšavanju škole, kažu da će kada sve završe u holovima biti oko 1.000 njihovih crteža. Ali, u jednom delu hodnika škola nema ni osvetljenje, pa se neki radovi neće lepo videti. Motivacija ovde nikome ne nedostaje, ali novac za prigrasku školu koja je osvetlala obraz grada- i te kako nedostaje.

Izvor: Telegraf