Primenjeno znanje, od njive do trpeze

U poljoprivrednoj školi „Sonja Marinković“ u Požarevcu, učenici u okviru redovne nastave pripremaju zdrave proizvode od povrća i voća. Deo se koristi za ishranu u učeničkom domu, a ostatak se proda na lokalnoj pijaci. Zaradu škola ulaže u dalju proizvodnju.

Sve što nauče na časovima, učenici požarevačke srednje poljoprivredne škole odmah pretvaraju u zdrave proizvode. Godišnje naprave 10.000 tegli cvekle i džema od šljiva, kao i 600 litara matičnog soka od aronije.

„Obožavamo ovde da radimo. Prelepo je da se radi, jer se mnogo toga nauči. Ili obnavljamo nešto staro, ili učimo nešto novo, kao što je cvekla i aronija“, kaže učenica drugog razreda Milena Spasić.

„Mislim da će ova praksa da mi pomogne u životu da lakše nađem posao“, smatra učenik drugog zdravlja Vladimir Živojinović.

Iz ove škole, učenici izlaze sa dovoljno radnog iskustva za prvi posao.

„S obzirom na to da su to deca iz poljoprivrednog kraja, imaju mogućnost da sa njihovih parcela i dobavljača dobiju sirovinu, koju mogu u svojim radionicama da prerade“, objašnjava profesorka stručnih predmeta Mira Hrkalović.

Iako tako izgleda, ovo nije dualno obrazovanje. Škola je registrovana kao poljoprivredno gazdinstvo, pa zaokružuju proces od njive do trpeze.

„Od proizvodnje poljoprivrednih tehničara kao što su cvekla, šljive, u radionici se sve preradi. To prerađuju učenici prehrambene struke i na kraju sve se plasira preko naše prodavnice, a deo proizvoda u Domu učenika“, kaže direktor Poljoprivredne škole „Sonja Marinković“ iz Požarevca.

Sve što prehrambeni tehničari poljoprivredne škole proizvedu, na kraju dođe ovde u prodavnicu na pijaci. Uskoro, ovde će moći da se kupi i mleko, zamrznuto testo i drugi proizvodi ostalih smerova ove škole.

Izvor: RTS