Srbija druga u Evropi po broju startapa prijavljenih na ovogodišnji PowerUp!

Ovogodišnje, peto po redu PowerUp! takmičenje, u organizaciji kompanije InnoEnergy, privuklo je rekordan broj od čak 29 srpskih startapa, što našu zemju pozicionira odmah iza Poljske po broju takmičara. Domaće finale će se odžrati 9. aprila u Beogradu, a pobednik će ići na veliko finale u Krakov 21. maja gde će se takmičiti za novčanu nagradu od 50.000 i investiciju vrednosti do 150.000 evra.

Ove godine se u trku za vredne nagrade uključilo gotovo 300 startapa iz 24 evropske zemlje. U periodu pre održanja samog takmičenja, startapi koji su prošli proces prijave imaće priliku da učestvuju u brojnim radionicama i treninzima vodećih međunarodnih poslovnih mentora. Tokom radionica, takmičari će učiti kako da se najbolje pripreme za prezentovanje svojih ideja žiriju sastavljenom od investitora i stručnjaka iz industrije.

“Pobeda na PowerUp! finalu za Srbiju, i odlazak u Prag na regionalno finale, za nas je u tom trenutku bilo veliko iskustvo. Imali smo priliku da se upoznamo sa ljudima iz industrije, iz različitih zemalja, kao i sa potencijalnim investitorima. Učestvovanje na ovakvim takmičenjima je pravi izbor za svaki cleantech startap koji traži način da unapredi svoj projekat i izađe na tržište”, izjavio je Nemanja Janić, član prošlogodišnjeg srpskog finaliste, Solagra.

Kao i prethodnih godina, takmičenje ima podršku niza partnera.

“Ovo je treća godina zaredom da je RAFAKO sponzor PowerUp!-a. To je rezultat dugogodišnje saradnje sa InnoEnergy-em na evropskom, ali i lokalnom nivou u Poljskoj. Takmičenje nam pruža sjajnu šansu da steknemo uvid u aktuelne trendove i tehnologije iz oblasti koje su nam bliske”, rekao je Mihal Mackoviak, direktor inovacija kompanije RAFAKO S.A.

PowerUP!

Ukrajinska kompanija DTEK se takođe pridružila spisku Zlatnih partnera ove godine.

“DTEK uvodi evropske regulative i vrednosti na ukrajinsko tržište. Želimo da zajedno sa PowerUp!-om doprinesemo inovacijama na evropskom nivou. Inovacije menjaju svet i mi smo spremni da budemo deo ovih promena. Tragamo za rešenjima iz oblasti proizvodnje gasa i uglja, obnovljive energije, e-mobilnosti, energetske efikasnosti i korisničkih servisa”, objasnio je Emanuele Volpe, direktor za inovacije u kompaniji DTEK.

Svi koji žele više da saznaju o takmičenju i idejama vezanim za ovu industriju u Srbiji pozvani su da isprate finale koje će se održati 9. aprila u prizemlju zgrade Dahlia u Airport City-u , Omladinskih brigada 90, sa početkom u 18h.