Srpski studenti na šangajskom univerzitetu

Univerziteti u Beogradu, Nišu i Novom Sadu sarađivaće sa kineskim Univerzitetom Đao Tong u Šangaju, jednim od osnivača prestižne Šangajske liste. Sporazumom je predviđena razmena studenata matematike, fizike, poljoprivrede i poslovodstva.

Naš univerzitet je prestižan u Kini. Poznat je po medicinskim istraživanjima i istraživanjima u drugim oblastima. Imamo 40.000 studenata od kojih je 6.000 iz inostranstva. Nadamo se u budućnosti dobroj saradnji.

Beogradski univerzitet je oko 200 mesta slabije plasiran na toj listi, ali su u istoj grupi – među jedan i po odsto najboljih.

„Obrazovanje je praktično za nas izlaz u svet i visoko obrazovanje je, mogu da kažem, po svim statistikama koje nisu rađene izvanredno zato što mi dobijamo odlične rezultate sa relativno malim ulazom“, kaže Nenad Zrnić.

Univerzitet Đao Tong ima studije i na engleskom jeziku, i zajedničke programe sa najboljim britanskim i američkim univerzitetima. Sada i sa srpskim univerzitetima, što je nova karika u okviru programa saradnje „Pojas i put“.

„Mi se trudimo da ta saradnja naših najprestižnijih univerziteta bude što vidljivija. Mislimo da je obrazovanje najbolji most saradnje među državama. A nisu Đao Tongu nepoznati naši naučnici, saradnici i profesori“, kaže Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Najbolji studenti učiće jedni od drugih i o kulturama zemalja iz kojih dolaze, a Ministarstvo prosvete će stipendijama pomoći njihovo školovanje.

Izvor: RTS