Stranci pišu srpske udžbenike

Privatne izdavačke kuće „Vulkan“, „Eduka“, „Matematiskop“ „Data status“…, kao i državni izdavač Zavod za udžbenike nezadovoljni su učešćem na tržištu udžbenika i smatraju da izdavači sa stranim vlasnicima, pre svega misleći na grupaciju koju čine „Klet“, „Novi logos“ i „Freska“ drže monopol. Iz „Kleta“, međutim, odlučno odbacuju ovu tvrdnju i kažu da njihov udeo i nije veliki u odnosu na to koliko ulažu.

Privatni izdavači koji su nezadovoljni svojim položajem na tržištu pozivaju se na podatke Ministarstva prosvete i navode primer zastupljenosti „Kleta“ u sedmom razredu: srpski jezik (83,29 odsto), istorija (43,09), geografija (62,90), Fizika (48,86), matematika (50,76), hemija (60,77), tehničko (56,23) i muzičko (65,76 odsto). U osmom razredu – udžbenici „Kleta“ za srpski jezik zastupljeni su 82,51 odsto, muzičkog – 66,44, istorije – 49,86, geografije – 62,38, fizike – 61,91, matematike 50,90, hemije – 61,12 i tehničkog 54,40 odsto.

S druge strane, prema podacima „Kleta“, njihov udeo udžbenika za peti razred je iz srpskog 37,26 odsto, geografije – 23,41, istorije 20,88, muzičkog 11,64, biologije 19,15, tehnike i tehnologije 38,49, informatike 24,23, matematike 56,91, likovnog 34,46, engleskog 11,61, francuskog 50,00, nemačkog 62,19 i ruskog jezika sa 41,77 odsto. U prvom razredu su, kažu, još manje zastupljeni – srpski – 11,47 odsto, matematika – 15,09, svet oko nas – 12,80, muzičko – 11,05, likovno – 20,59 i engleski 10,42 odsto.

NEZAŠTIĆENI NACIONALNI PREDMETI

– Kada je uvedena konkurencija na tržištu nisu zaštićeni nacionalni interesi u paketu udžbenika kao što su srpski jezik, istorija i geografija – kaže za „Novosti“ Dragoljub Kojčić (na slici), direktor Zavoda za udžbenike. – Udžbenik ne bi trebalo da bude obična roba, a kada se još pojavila i korupcija, državni izdavač nije mogao s tim da se nosi. Susrećemo se sa nelojalnom konkurencijom. Htelo se da se ukine monopol državnog izdavača, a došli smo do tendencije monopola privatnog izdavača.

Gordana Knežević Orlić, direktorka IK „Klet“ napominje da su udžbenici za prvi i peti razred birani po novom Zakonu o udžbenicima, a za sedmi i osmi razred po starom zakonu koji je, kako ističe, bio veoma problematičan i doveo do anomalija na tržištu.

Na pitanje koliki je tačno njihov udeo na tržištu ona kaže:

– To niko ne zna. Sve su nagađanja. Ima mnogo nastavnih sredstava, udžbenika za osnovne i srednje škole…

Ostali izdavači, međutim, nemaju dilemu oko toga da li ima monopola. Tako Nada Stojanović, direktorka IK „Matematiskop“ navodi da monopol evidentno postoji duži niz godina.

– Izbor se ne vrši uvek po sadržaju, već po nazivu izdavača. Kako objasniti da pored toliko dobrih udžbenika, oko 20 odsto škola koristi jednog izdavača u svim razredima i predmetima – pita se Nada Stojanović.

U IK „Vulkan“ ističu da po svim javno dostupnim podacima na sajtu Ministarstva prosvete koje je dobilo Udruženje izdavača udžbenika o izboru za prvi i peti razred monopol – postoji.

– Ukoliko se ima u vidu da je ministar u januaru ove godine preporučio školama, mimo Zakona o udžbenicima, da ne menjaju udžbenike za prvi i peti razred i da je najveći broj škola ispoštovao preporuku, situacija je ostala vrlo slična i u odabiru za narednu školsku godinu – kaže za naš list Saša Petković, suvlasnik „Vulkan izdavaštva“. Postoje pritisci da se ne menja izdavač, ali se situacija menja. Kada imate monopol, vi imate i uticaj. Nažalost, nismo imali vremena da radimo opsežnija istraživanja tržišta i obratimo se Komisiji za zaštitu konkurencije. Smatramo da konkurencija na tržištu udžbenika treba da postoji ali i da smo jedina zemlja u kojoj izdavačke kuće osnovane stranim kapitalom, a registrovane kao domaća pravna lica, imaju monopol.

Da podsetimo, „Klet“ je nemačka kompanija, osnivač „Novog logosa“ je hrvatska firma koju je kupila kuća „Klet Slovenija“, a grupaciji je pripojena i „Freska“.

Inače, Skupština Udruženja izdavača održaće u sredu, 29. maja sednicu na kojoj će se raspravljati o monopolu na tržištu udžbenika. Izdavači će od Ministarstva prosvete i drugih institucija tražiti da se utvrdi postoji li monopol i odgovore kako mu se suprotstaviti.

Izvor: Večernje Novosti