Treća beogradska gimnazija slavi 159 godina postojanja

Svečanom akademijom 7. decembra u JDP ove godine prvi put u istoriji Dan škole obeležiće ustanova koja s razlog važi za elitnu.

Lakše je upisati Medicinski fakultet nego Treću beogradsku gimnaziju, rečenica je koju već godinama izgovaraju učenici koji su svojim znanjem i talentom uspeli da uđu u krug najboljih, u živopisno zdanje u Njegoševoj 15 u Beogradu.

Punih 159 godina postoji Treća beogradska gimnazija, a svečanom akademijom zakazanom za 7. decembar u JDP ove godine prvi put u istoriji proslavlja se Dan škole, kojem će prisustvovati i ministar prosvete Mladen Šarčević.

Doktor nauka Milenko Macura, direktor Treće beogradske gimnazije, kaže za Kurir da je ponosan što učenici i škola imaju izvanredne rezultate.
– Učenici koji kao poslednji na rang-listi upišu ovu školu imaju čak 98 poena od 100 mogućih. To pokazuje da ovde ulaze samo najbolji. Svi oni nakon gimnazije upisuju najbolje državne fakultete, ili neke u svetu, i sa izvanrednim prosecima ih završavaju. Možemo da se pohvalimo da je prosek ocena naših 1.200 učenika na nivou cele škole bio 4,61, a kod maturanata čak 4,69. To je izvanredan uspeh – zadovoljan je Macura.

Da bi talentovani i vredni đaci imali i dobre uslove za učenje, rukovodstvo škole se stara o opremi.
– Ovako elitnu školu smo pre tri godine zatekli bez interneta, kao da je bilo kameno doba, a ne 21. vek. Napravili smo uslove koje treba da ima savremena škola: svaka učionica ima svoj video-bim, imamo četiri kabineta informatike, kabinet hemije i svakog dana radimo na tome da obezbedimo još bolje uslove – kaže Macura.

Treću gimnaziju završili su mnoge poznate ličnosti, a brojni velikani su bili i profesori.
– Živojin Mišić je predavao gimnastiku, Stevan Sremac književnosti i istoriju, Simo Matavulj francuski. Đaci su bili Ljuba Nenadović, nekadašnji ministar prosvete, Ivan Mrkić, bivši ministar inostranih poslova, Momo Kapor, slikar i književnik, Borislav Pekić, pisac, Vlada Divljan, osnivač grupe Idoli, glumac Zoran Cvijanović, dramaturg Maja Volk i mnogi drugi – ponosno ističe Macura.

40 odeljenja ima u Trećoj beogradskoj gimnaziji
300 učenika se upiše svakog septembra

Gimnaziju izuzetnom čine učenici

Gimnazijalci su toliko željni znanja i nauke da svakodnevno motivišu i profesore da budu još bolji, naglašava profesorka engleskog i pomoćnica direktora Olga Čokaš.
– Oni su đaci koji imaju širinu, podstiču i mene da radim na sebi i da im pružam što bolje znanje. Treću gimnaziju tako izuzetnom čine učenici, njihova samosvest, ambicija i ogromna želja za znanjem – kaže profesorka Čokaš.

Istorijat

– Zgrada Treće beogradske gimnazije podignuta 1906. godine. Zbog svoje arhitektonske i istorijske vrednosti proglašena je spomenikom kulture 1964. godine kao zgrada Treće beogradske gimnazije.

– 1999. godine je dodeljena nagrada Školi za najlepšu fasadu na svetskoj izložbi u Parizu

– 2004. godine škola uvodi dvojezičnu nastavu na francuskom i italijanskom jeziku, to je početak dvojezične nastave u Srbiji

– 2006. godine Škola je proslavila stogodišnjicu useljenja i rada u zgradi na adresi Njegoševa 15

– 7. decembar ove godine će se u JDP prvi put u istoriji proslaviti Dan škole