U pojedinim školama uvode 8. čas, a u nekima će tražiti da se na nastavu dolazi u cik zore!

Većina škola je u startu odustala od radnih subota, ali su onda na red došle i neke sumanute ideje.

Ministarstvo prosvete naložilo je školama da same naprave plan nadoknade časova, izgubljenih tokom produženog raspusta. Većina je u startu odustala od radnih subota, ali su onda na red došle i neke sumanute ideje: pojedine škole rešile su da uvedu 8. čas, dok će druge tražiti da se u školu dođe pola sata ranije ili da se poslednji čas produži za 15 minuta.

Tako će đaci koji budu imali osmi čas, umesto standardnih pet, tog dana u školi provesti čak sedam sati. A oni koji budu morali da dođu pola sata ranije, odnosno u 7.30, ujutru će morati da se bude u cik zore, naročito ako im škola nije blizu kuće.

Puko ispunjavanje forme

Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola, kaže da će ovakva nadoknada časova biti samo „imitiranje nastave“ i da se ona radi tek da bi se ispunila forma.

– Ako terate đake da ostanu i osmi času školi ili da dođu u 7.30 da slušaju nastavu, oni sigurno neće biti motivisani za rad i takva nastava neće imati efekta. Isto tako sam čuo da će u pojedinim školama produžiti poslednji čas za 15 minuta. To takođe nije nikakav vid nadoknade. Đaci će odsedeti tih 15 minuta jer moraju, a ne zato što će za to vreme nešto stvarno i naučiti – navodi Antić.

On dodaje da će se planirana nadoknada časova održati tek da bi se Ministarstvu prosvete predočilo kako je to obavljeno, a da za đake neće biti od koristi.

Produženja školske godine definitivno neće biti

Podsetimo, školski raspust produžen je za nedelju dana zbog širenja gripa i završava se 24. februara, a većina škola odustala je od nadoknade radnim subotama.

Prve su tako odlučile škole u Vojvodini. U Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje poručili su da će izgubljeni časovi svakako biti nadoknađeni, ali da radnih subota neće biti.

Ovaj primer su potom rešile da slede i škole na jugu Srbije. Tako je, recimo, Forum niških gimnazija doneo odluku da se časovi nadoknade sukcesivno, držanjem pretčasa ili sedmog časa radnim danima. Kako su objasnili, u drugom polugodištu počinju takmičenja za koja se đaci često pripremaju baš u dane vikenda, a neki razredi će otići i na ekskurzije, dok maturante očekuje priprema maturskog ispita.

Takođe, u Ministarstvu prosvete poručili su da školska godina neće biti produžena da bi se nadoknadili časovi, nakon što su u manjem broju škola naveli i ovaj vid nadoknade.