Seoska škola u Tegošnici: Kompjuteri u svakoj učionici

Planinsko selo Tegošnica na granici opština Vlasotince i Crna Trava. Belina predela pokrivena snegom. Dominiraju visoke jele i borovi. Čuje se tihi žubor reke Vlasine, kraj koje iz snega izviruje igralište. Na uzvišenju, sa pogledom na okolna brda, osmoletka. U svakoj učionici slika reformatora srpskog jezika po kome je škola dobila ime – Vuka Karadžića. Na zidovima televizori povezani sa računarima. Internet u svakoj učionici. Moderne su i đačke klupe. Svako sedi sam. Nema virenja u tuđi rad, jer u učionici sa nekoliko đaka prepisivanje gotovo da nije izvodljivo. Nema ni potrebe za tim. Zahvaljujući modernom pristupu nastavi deca vredno uče i lepo napreduju.

Tradicionalne zelene table izgledaju suvišno, ali ne i starinske peći u kojima pucketaju drva. Toplo je. U jednoj učionici sede po jedan učenik petog i šestog i dva učenika sedmog razreda. Nastavnica pokazuje eksperimente putem “Jutjuba”.

– Tablu, ovu zelenu, više i ne koristimo – kaže osmakinja, i dodaje da su časovi uz moderne tehnologije postali zanimljiviji.

Pobedili su na konkursu “Telekoma Srbija” i dobili novu računarsku opremu vrednu milion dinara, koja im mnogo znači. Škola ima 32 učenika. U matičnoj ih je 24, a još osmoro u izdvojenim odeljenjima u Jakovljevu, Jezdinama i Gornjem Orahu.

– Dobar nam je kolektiv, deca su dobra, a ambijent je, kao što vidite, prelep – pričaju zaposleni.

U pauzi između časova – grudvanje, omiljeni deo školskog dana. Nastavnici i đaci imaju organizovan prevoz kombijem od škole do kuće. U susednoj zgradi je školska kuhinja. Sva deca uplaćuju novac za kuvani obrok i hrane se u školi. Deo ovog kompleksa je i objekat namenjen predškolskom obrazovanju, gde je nekoliko mališana.

– Ima svega, samo je dece sve manje – sa tugom u glasu konstatuje bivši dugogodišnji direktor Ratko Ilić, koji više od četiri decenije službuje u ovom kraju i sprema se za penziju.

Klima glavom i njegov naslednik Radovan Petrović, i dodaje da su ovog leta, uz pomoć lokalne samouprave, sanirali krov na školskoj zgradi i zgradi kuhinje. Uredili su i stepenište i fasadu. Uslovi su gotovo idealni, ali se zbog sve manjeg broja đaka pomišlja i da bi ovaj objekat u bliskoj budućnosti mogao da bude korišćen tek kao mesto za boravak i sticanje znanja u prirodi učenika iz gradske sredine.

– U narednih godinu i po renoviraćemo sve škole na području opštine. Gde god da se škola nalazi deca treba da imaju adekvatne uslove za rad i da primenjuju moderne tehnologije – ističe predsednik opštine Zoran Todorović, inače prosvetni radnik, profesor fizike. On je i bivši đak ove škole, koja je u njegovo vreme imala više od 400 učenika.

TAKMIČENjE U SAOBRAĆAJU

ŠKOLA u Tegošnici je svakog proleća mesto održavanja regionalnog takmičenja u saobraćaju. Za svakog đaka domaćini obezbede i dva obroka u toku takmičarskog dana, kao i sokove i slatkiše. Pobednici, osim prelepog iskustva, odavde ponesu i vredne nagrade – bicikle i tablete.