Triangl | Škola Koja Se Voli

Komplet od tri publikacije košta 1.100 dinara, mogu se kupiti u knjižarama ili pouzećem

Objavljene su zbirke zadataka za pripremu malih maturanata za polaganje obaveznog završnog ispita za kraj osnovnog obrzovanja. Uz tri novoobjavljene zbirke osmaci će imati dovoljno vremena da se spreme za trodnevnu proveru znanja koja utiče i na rangiranje učenika pri upisu u srednje škole. Đacima su na raspolaganju tri zbirke koje je pripremio Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, gde se inače kroje maturski zadaci, a izdao „Prosvetni pregled”. 

Publikacije su priređene na srpskom i jezicima nacionalnih manjina, a svaka sadrži po 450 pitanja kojima se ispituju znanja sa osnovnog, srednjeg i naprednog nivoa. Jedna je zbirka zadataka iz srpskog, odnosno maternjeg jezika i književnosti, druga iz matematike, a u trećoj su objedinjeni zadaci iz pet izbornih predmeta: istorije, geografije, biologije, fizike i hemije. Na kraju svake zbirke nalaze se rešenja. U knjižarama u svim krajevima Srbije ove publikacije od danas su prodaji.

Pročitaj još...

− Osnovni zadatak zbirki je da đacima približi model zadataka koji će se naći na završnom ispitu u junu i da im omogući da samostalno vežbaju i proveravaju znanje. Ukoliko osmaci budu marljivo vežbali, zbirke im mogu garantovati uspeh na maloj maturi, jer je u izradi zadataka učestvovalo oko stotinu nastavnika iz osnovnih, srednjih škola i sa fakulteta, čime je osiguran kvalitet u svim traženim elementima − navode priređivači zbirki.

Sve publikacije mogu da se kupe u knjižari „Prosvetnog pregleda” u Beogradu i knjižarama širom Srbije ili pouzećem. Komplet od sve tri zbirke zajedno košta 1.100 dinara. Pojedinačno, cena zbirke za srpski ili maternji jezik je 440 dinara, dok su zbirke za matematiku i  objedinjene sa pitanjima iz pet predmeta jeftinije i koštaju po 330 dinara. Za osmake koji žele da vežbaju zadatke i van ovih zbirki, u prodaji su i testovi sa završnih ispita prethodnih godina.

Kao dodatna, i sasvim besplatna, podrška osmacima da se što bolje pripreme za završni ispit koji ih čeka u junu, na raspolaganju im je portal „E-vežbaonica”, koji su kreirali Ministarstvo prosvete i Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja u saradnji sa E-upravom i stručnjacima sa Matematičkog fakulteta i Fakulteta organizacionih nauka.

U ovoj onlajn vežbaonici đake očekuje na hiljade zadataka iz sedam predmeta (srpski ili maternji jezik i književnost, matematika, biologija, geografija, istorija, fizika i hemija) koje đaci mogu da rešavaju i vežbaju, a takođe su raspoređeni po težini, prema nivoima (osnovni, srednji, napredni) i kreirani su na osnovu obrazovnih standarda.

Osim zadataka na srpskom jeziku na portalu „E-vežbaonica” nalaze se i pitanja na osam jezika nacionalnih manjina – albanskom, bosanskom, mađarskom, rumunskom, rusinskom, slovačkom i hrvatskom. Ova velika baza zadataka za pripremu malih maturanata za završni ispit konstantno se dopunjuje.

Školskim kalendarom predviđeno je da osmaci u prvom roku na nacionalnom nivou polažu obaveznu malu maturu 21, 22. i 23. juna, a pre toga imaće vernu simulaciju ove provere znanja 24. i 25. marta.