Triangl | Škola Koja Se Voli

Počelo je prijavljivanje učenika osmog razreda koji će predmet od pet ponuđenih pogalati na trećem testu u okviru završnog ispita. Biraju da li će to biti: istorija, geografija, fizika, hemija ili biologija.

Svakako, osmaci će, kao i do sada, rešavati testove iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, i matematike. Pomoćnik ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje Milan Pašić savetuje male maturante kako da se odluče koji predmet da izaberu. Milan Pašić objašnjava da se prijava koji će biti treći predmet na maloj maturi može obaviti na dva načina – putem portala Moja srednja škola ili odlaskom u školu i popunjavanjem obrsaca.

Ukazao je da je u prvom danu 2.700 učenika i roditelja izabralo treći predmet koji će polagati.“Negde slično kao i u junu, 35 odsto njih je izabralo biologiju, 27 odsto geografiju, 19 odsto istoriju, 11 odsto hemiju i osam fiziku“, navodi Pašić.

Pročitaj još...

Dodao je da je u bazi 66.450 učenika, kao i da do kraja decembra mogu da menjaju izabrani predmet.

„Od 23. do 27. januara moći će da vide šta je konačan njihov izbor i ukoliko žele da promene ili je došlo do nekih tehničkih poteškoća – 30. i 31. januara će moći da promene neposredno u školi“, naveo je Pašić dodajući da će 1. februara taj proces biti završen.

Poručio je da taj test nema nikakve veze sa školom koju planiraju da upišu, kao i da nema uslova da ako izaberu predmet iz prirodnih nauka moraju da upišu i školu u skladu sa tim. Ukazao je da obično testovi sadrže pitanja sa tri nivoa – devet sa osnovnog, sedam sa srednjeg i četiri sa naprednog.

„Još jednom pozivamo učenike da pre nego što izaberu predmet, to ne bude neka subjektivna procena ili mišljenje roditelja, već da urade pet kombinovanih testova od prethodnih godina i da na osnovu toga vide koji je to predmet gde su pokazali najveće znanje i da to bude objektivna procena zašto su izabrali baš taj predmet“, naglasio je Pašić. Kada je reč o sistemu boodovanja na maloj maturi, kaže da način ostaje isti što se tiče bodovanja uspeha iz škole, a da je promenjeno kada je reč o polaganju testova.

„Sada imamo situaciju da će 14 bodova nositi testovi iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, i matematike, a kombinovani test će nositi 12 bodova“, zaključio je Pašić.