Triangl | Škola Koja Se Voli

Dragi naši, pred nama je prvi vikend priprema za malu maturu. Bez obzira što smo već obavili razgovore i upoznali Vas sa osnovnim stvarima vezanim za ovaj program, bilo bi dobro da se još jednom podsetimo nekih detalja.

Krenućemo redom.

1. KALENDAR

Pred Vama je kalendar za drugi ciklus priprema za malu maturu. 

Kao što vidimo, tokom decembra na rasporedu će biti samo srpski jezik i matematika. Ono što je izvesno, polaznici 2.ciklusa matematiku će imati subotom (2 časa po 90 minuta), a srpski jezik nedeljom (2 časa po 90 minuta). Nakon raspusta, raspored časova se menja. Priključuje nam se izborni predmet. To znači da će učenici subotom imati po jedan čas od 90 minuta matematike i srpskog jezika, dok će nedeljom slušati samo izborni predmet.

Ono na šta treba obratiti pažnju je:

  1. fond časova u januaru i februaru – zbog toga se ova dva meseca obračunavaju kao jedna rata
  2. uokvireni datumi u aprilu (8. i 9. april) – ovog vikenda učenicima zvanično počinje raspust, i zato molimo već sada roditelje da sve odmore i putovanja prilagode ovom datumu, odnosno da deca ovog vikenda budu u Beogradu.

2. PROMENA TERMINA I GRUPA

S obzirom da je za 2. ciklus priprema za malu maturu ostao slobodan samo jedan termin na samo jednoj lokaciji, nije moguće menjati termine i lokacije. U sklopu jednog termina, imaćemo dve grupe učenika. Jedna grupa će biti smeštena u velikoj učionici (10-12 učenika), dok će druga grupa biti smeštena u manjoj učionici (5-6 učenika). Kriterijumi za formiranje grupa su različiti – nivoi znanja, ambicije učenika, homogenost grupe, tempo nastave, aktivnost na času. Za prvih nekoliko vikenda, dok se bolje ne upoznamo, učenike ćemo podeliti nasumično u grupe (možda i po njihovim željama). Nakon toga ukoliko su po navedenim kriterijumima razlike između učenika velike, napravićemo određene rokade sve u cilju bolje produktivnosti.

3. TESTOVI

Tokom priprema učenici će imate svojevrsne provere znanja u vidu testova. Testovi predstavljaju priliku da učenici pošalju povratnu informaciju nastavnicama u kojoj meri napreduju i šta je to što im predstavlja problem. Međutim, u svakoj generaciji se dešava da određeni procenat učenika podcenjuje testove, pa ih rade bez motiva, predaju poluprazne papire, itd…

Rezultat svega je mali broj bodova na testu, učinak ispod nivou očekivanog, pa se bespotrebno stvara pritisak i tenzija kako kod roditelja tako i kod nastavnica, na kraju i kod učenika. Testovi su sastavljeni od zadataka koji se rade na času, dovoljno je odvojiti malo vremena kod kuće, provežbati sve ono što se radilo na času, i rezultati na testu će biti zadovoljavajući.

Zato posebno skrećemo pažnju roditeljima i učenicima da ne možemo očekivati dobre rezultate bez vežbanja, i da svaki test shvataju ozbiljno.

4. PLAĆANJE

Detalji vezani za plaćanje biće poslati SMS porukama.

5. LITERATURA

Na nastavu je neophodno nositi pribor za pisanje, jednu svesku (za matematiku u kvadratiće, za srpski jezik na linije), i obavezno zbirke koje će učenici dobiti na početku priprema. 

Za dodatna pitanja možete nas pozvati na telefon: 060/50 77 225.